torstai 30. elokuuta 2012

Omenaa kolmella tavalla

Omenapuumme tuottavat satoa todella hienosti. Vähän liiankin hienosti. Olemme valjastaneet ystävät, naapurit ja sukulaiset omenatalkoisiin. Kotiinsa saa viedä niin paljon kuin jaksaa, keräämme valmiiksi.

Tässä kolme vinkkiä omenasadon "tuhoamiseksi".

Omenasose

3,5 litraa omenalohkoja
1-2 kanelitankoa
3 dl vettä

Laita isoon kattilaan omenalohkot, vesi ja kanelitangot. Keitä sekoitellen n. 10-15 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä. Soseuta esim. sauvasekoittimella. Jäähdytä ja pakasta. 

Sose säilyy jokusen päivän jääkaapissa, mutta koska siinä ei ole sokeria ei kannata pidemmäksi aikaa säilöä pakastamatta.

Tämän verran tulee sosetta tuosta määrästä lohkoja. Eli n. 7 dl.
 

Omenapiirakka

Pohja:
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
50 g juoksevaa/sulatettua margariinia
0,5 dl maitoa

Täyte:
2 dl omenasosetta
omenalohkoja
kanelia

Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon juokseva margariini ja maito. Sekoita tasaiseksi ja painele voidellun vuoan pohjalle.
Levitä pohjan päälle (omatekemää tai kaupan) omenasosetta ja omenalohkoja siten, että pohja peittyy.
Ripottele päälle kaneli. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Voidaan nauttia esim. vaniljakastikkeen kanssa, mutta menee myös ilman erillistä "kostuketta" piirakassa olevan soseen ansiosta. Tähän sopii käytettäväksi esim. lastenruokapurkissa oleva omenasose.


Omenapaistos

Omenalohkoja mielen mukaan

Päälle:
sokeria
kanelia

1 dl juoksevaa margariinia
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Levitä voidellun uunivuoan pohjalle omenalohkoja sen verran, että pohja peittyy. Ripottele päälle sokeria ja kanelia oman maun mukaan. Sekoita keskenään loput aineet (margariini, kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe) ja levittele seos omenien päälle.
Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Nauti lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Ulkonäkö ei kehuja kerää, mutta maku on loistavan omenainen ripauksella kauraa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!